Ervaringen uit de cursus van 2014-2016

 

"Als ik nadenk over de wisselwerking tussen levensverhaal en bijbelverhaal komen bij mij beelden boven van de inspirerende plek waar we als leergroep tijdens deze cursus mogen zijn: het Dominicanenklooster in Huissen. Het devies van het klooster is ‘bezinning, bezieling en beweging’. Eigenlijk is dat precies de essentie van bibliodrama: niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam doet mee rondom de verhalen die ons gegeven zijn, door alle tijden heen. Die verhalen willen nog steeds ons leven kleuren. Ze geven uitzicht, zin en samenhang. En ze blijven altijd groeien. Dat te mogen beleven, samen met anderen, is voor mij een verbindende ervaring waarvan ik ook zélf blijf groeien!"

 

Marieke Andela-Hofstede, predikant PKN te Aalten

 

 

"Wanneer ik in de voorbereiding van het zondagse Verhaal via het Hebreeuws en het Grieks tot een vertaling kom en daarbij al enkele verhaallagen ontdek, herlees ik onder invloed van bibliodrama, de tekst nog eens. Maar nu met oog en oor voor: de beweging, de rollen, de scenes, de werkwoorden, de plaatsen, enz. Dan kan het zo maar gebeuren dat de tekst mij nog meer verrassingen laat vinden.
Zeker weten dat het zondagse Verhaal dan anders klinkt!"

 

Bart Elbert, predikant PKN Roden-Roderwolde

 

 

"Bibliodrama is een spel vol verrassingen: op de meest vreemde en onverwachtse momenten word ik geraakt door wat ikzelf voel en door wat ik bij anderen zie gebeuren. Een verhaal is daarna nooit meer hetzelfde zónder dat je tegelijkertijd al die beelden van dat ene intense moment weer voor je ziet bij het horen van een tekst.

Bibliodrama is méér dan het opnieuw leren ontdekken van de schatten die in de tekst verborgen zijn. Het is méér dan alleen een spirituele exegetische zoektocht. Het heeft ook gevolgen voor mijn werk als gemeentepredikant. Als ik me inleef in de broers van Jozef die zich buigen als korenschoven ontdek ik dat in de praktijk van het gemeenteleven het begrip 'Dienaar des Woords' een hele andere dimensie verbergt dan ik eerst dacht. Wie de Heer dient zal leiding moeten geven, en wie leiding geeft zal ontdekken dat dit nooit zal lukken zonder de Ander en de anderen te "dienen".

Ik zie en hoor de ontdekkingen van deelnemers in mijn bibliodrama oefengroep:
• je kunt je pas inleven in de tekst als je eerst de tekst 'inlijft'
• bijbellezen is gevaarlijk voor je ziel! Je oude systemen gaan omver, daar moet je wel tegen kunnen. Ik zal nooit meer het verhaal van Jona kunnen horen zonder zelf aangesproken te worden door God
• na al die jaren begrijp ik pas de uitdrukking " voor het aangezicht van God", sprak een tachtigjarige."

 

Tineke Boekenstijn-Dronkert, predikant PKN te Eindhoven

 

 

"In mijn werk als leerkracht in het speciaal onderwijs merk ik vooral de invloed van bibliodrama op mijn dramalessen. Ik pas de technieken van rolinleving uit bibliodrama daar in toe. Kinderen komen hierdoor tot meer en intensiever spel en weten veel meer te zeggen in hun rol. Dat is schitterend om te zien.

De ervaringen van het zelf spelen hebben me ook veel gedaan. Ze gaven me inzicht in de rol die ik onbewust steeds weer pak. Ik kwam in het spelen van het verhaal van de intocht in Jeruzalem de bewondering tegen die mijn enthousiasme oproept, maar ook de irritatie die ik er mee wek. Dat gaf inzicht en ideeën om dingen anders te zeggen, zonder mijn enthousiasme te verliezen. Bijzonder!"

 

Marie-Louńęse Vroemen